Proces žalovanja najčešće počinje i prije smrti bliske osobe. Već saznanje za tešku bolest, njeno pogoršanje, gubitak nekih životnih funkcija i uloga, znakovi su da se život bliži kraju. Počinjemo se pripremati na smrt i opraštati razgovorom, ritualima, gestama.

Nakon smrti voljene osobe često mogu ostati neke nedoumice poput: jesam li mogao više učiniti, jesam li napravio sve kako treba, kako dalje nastaviti, što s tugom i boli koju osjećam…? Nekada se ovi osjećaji javljaju i dulje vrijeme nakon smrti voljenog bića.

U službi za podršku u žalovanju oni kojima je preminuli bliska osoba mogu ove nedoumice i osjećaje podijeliti s nama te dobiti stručnu podršku u proradi događaja i emocija tijekom procesa žalovanja.

Usluge uključuju:

  • INDIVIDUALNU PODRŠKU
  • GRUPE PODRŠKE

Za pomoć i podršku mogu se obratiti svi kojima je preminula bliska osoba, neovisno da li je na kraju svog života bolovala od neke teške bolesti.

Radi podrške u žalovanju obraćaju nam se i osobe kojima je bliska osoba preminula na tragičan način, iznenada, uslijed nesreće.

Javljaju nam se roditelji zbog smrti djeteta kao i u slučajevima  mrtvorođenog djeteta ili  pobačaja.

Neke osobe se jave i nakon duljeg vremena od smrti bliske osobe.

Savjetodavnu podršku u žalovanju pružamo i maloljetnoj djeci uz pisanu suglasnost roditelja.

INDIVIDUALNA  PODRŠKA  uključuje kombinaciju savjetovanja i psihoterapije. Savjetovanjem se podržava i potpomaže prirodan proces svladavanja zadataka u procesu žalovanja, a u psihoterapiji se bavimo područjima unutarnjih sukoba i komplikacija koji mogu ometati proces žalovanja. Ove komplikacije moraju se razriješiti da bi osoba mogla okončati zadatke u procesu žalovanja.

Odvija se jednom tjedno u trajanju od 45 minuta. Broj razgovora nije unaprijed određen te duljinu podrške zajedno dogovaramo ovisno o specifičnoj situaciji i očekivanjima osoba koje nam se obrate za pomoć.

 

GRUPE PODRŠKE organiziramo ukoliko postoji dovoljan broj zainteresiranih za sudjelovanje.  

Stručnu pomoć i podršku pruža dipl. socijalna radnica i psihoterapeut grupne analize pod supervizijom, Olivera Kapetanović.

Podrška se odvija u uredu savjetovališta  na adresi Trg Eugena Kvaternika 9.

Termin je potrebno unaprijed dogovoriti na e-mali olivera.kapetanovic@laverna.hr ili broj mobitela: 099 312 7749.

 

 

 

 

 

Pratite nas!
Top
Doniraj