ZAŠTO LA VERNA?

Ono što danas radimo započelo je još 2009. u okrilju Franjevačkog svjetovnog reda – Mjesno bratstvo Kaptol Zagreb. Nakon osam godina rasta i razvoja unutar Franjevačkog svjetovnog reda, 20. ožujka 2017., osnovali smo udruga civilnog društva pod imenom Volonteri u palijativnoj skrbi La Verna.

Volonteri koji djeluju u udruzi većinom su zavjetovani članovi Franjevačkog svjetovnog reda ili simpatizeri sv. Franje Asiškog, a naziv udruge odabrali su sami anonimnom anketom pri osnivanju udruge.

ŠTO JE  LA VERNA?

Geografski – La Verna je planina u Italiji, u pokrajini Toskani. Dio je planinskog područja koje se prostire na 800 km2, a pripada nacionalnim parkovima i zaštićenom području netaknute prirode.

Za vjernike i franjevce – franjevačka Golgota, mjesto gdje se sveti Franjo posve predao Kristu, zapadajući u ekstaze i dobivajući božanske objave. Svetac je volio doći na La Vernu kako bi molio  u skrovitosti, tišini i postu.

Već vidno narušena zdravlja i gotovo potpuno slijep, sv. Franjo se 1224. godine potpuno povukao u molitvu u jednu od špilja La Verne.

Tamo mu se u molitvi ukazao arkanđeo Mihael u liku propeta čovjeka. Franji su se tada na rukama i nogama pojavili krvavi otisci čavala. Desni bok mu je bio kao kopljem proboden i na njemu je nastala rana koja je krvarila. Brat Leon koji je molio i bdio nad sv. Franjom u blizini mjesta stigmatizacije bio je jedini svjedok tog događaja.

Nakon tog izvanrednog mističnog iskustva, Franjo se vratio u Asiz gdje je shrvan bolešću u tjelesnoj i duhovnoj boli živio još dvije godine.

La Verna je za sve ostale putnike namjernike, turiste, ekologe i moderne „hodočasnike“ po Europi spoj netaknute prirode, srednjovjekovne arhitekture, daška proteklih vremena, mistike i meditacije ili samo „ must see in Italy“. No i oni osjete duh i nasljeđe sv. Franje pa makar ga poštovali  „samo“ kao mirotvorca i zaštitnika životinja i ekologije.

Svi će potvrditi da je La Verna mjesto koje prožima svetim mirom, mističnošću i prisutnošću Stvoritelja gdje tiho u sebi, a da ne narušimo tišinu, pjevamo Franjin Hvalospjev stvorova.

„Hvaljen budi Gospodine moj,  po onima koji opraštaju iz ljubavi tvoje i podnose rado bijede života. Blaženi koji sve podnose s mirom jer ćeš ih vječnom okruniti krunom.

Hvaljen budi Gospodine moj, po sestri nam tjelesnoj Smrti , kojoj nijedan smrtnik umaći neće. Jao onima koji u smrtnom umiru grijehu, a blaženi koje ti nađeš po volji presvetoj svojoj, jer druga im smrt nauditi neće.

Hvalite i blagoslivljajte Gospodina moga, zahvaljujte njemu, služite njemu svi u poniznosti velikoj!“

(Sv. Franjo Asiški  iz Hvalospjeva stvorova ili Pjesma Brata sunca )

LA VERNA U SVAKODNEVNICI

U pristupu i ophođenju sa korisnicima, volonteri La Verne nastoje slijediti Krista i evanđeoske vrednote: Ljubite kao što sam ja vas ljubio. To je najveća zadaća našeg životnog puta.

Nosite breme jedan drugoga… rekao je sveti Pavao (Gal 6,2) što znači dati sebe čitavoga i nositi teret sa svima s kojima se susrećemo. Svaku osobu vidjeti kao dar baš meni poslan! Pozornost svratiti najpotrebitijima, njegovati, utješiti, razvedriti! Ljubiti sve i svakoga ne čineći razlike, ovdje i posvuda!

 Volonteri i zaposlenici La Verne pružaju podršku svima bez obzira na vjersku, nacionalnu ili drugu pripadnost.

Volonteri La Verne koji nisu vjernici, kao i korisnici koji nisu vjernici, poštuju ove naše vrijednosti i osjete njihov smisao.

Sveti Franjo primio je Kristove rane – stigme u skrovitosti te ih je imao sve do svoje smrti.  Volonteri La Verne osobama koje trebaju palijativnu skrb čine ono što mogu kako bi im olakšali posljednje dane.

Bolest, pogotovo neizlječiva i smrtna, rana je za svakog čovjeka, ali i za cijelu obitelj, bližnje, prijatelje. Unosi nemir u svakoga od nas i potrebna nam je podrška, pažnja, ljubav, barem topla riječ. Biti prihvaćen kao osoba, a ne samo kao broj sa šifrom dijagnoze, imati pored sebe nekoga tko će poslušati, pomoći, utješiti ili samo biti u blizini u šutnji nužno je svakoj umirućoj osobi.

Pratite nas!
Top
Doniraj