NUDEĆI SVOJU PRISUTNOSTI PRUŽAMO
POMOĆ I SUOSJEĆANJE OSOBAMA KOJE
BOLUJU OD TEŠKIH NEIZLJEČIVIH BOLESTI
I NJIHOVIM OBITELJIMA OLAKŠAVAJUĆI TAKO
NJIHOVU PATNJU

Naš volonterski tim posjećuje osobe u potrebi za palijativnom skrbi

 • U kući oboljelog
  Jedan volonter posjećuje jednu oboljelu osobu i njegovu obitelj. Posjete se u pravilu odvijaju jednom tjedno u prosjeku po dva sata, u onom terminu koji odgovara volonteru i obitelji. Nakon smrti oboljelog, u dogovoru s obitelji, volonter povremeno nastavlja posjećivati obitelj radi podrške u žalovanju.
 • Na palijativnom odjelu Specijalne bolnice za plućne bolesti
  Svaki volonter posjećuje pacijente na odjelu jednom tjedno u dogovoru s koordinatoricom volontera i glavnom sestrom odjela te uz pristanak pacijenta. Ponekad pacijent nije u kontaktu i u tom slučaju ako obitelj to želi volonter može sjediti uz bolesnika i jednostavno biti prisutan neko vrijeme, nešto čitati i sl. kako već odgovara oboljelom i obitelji.
 • U Domu za starije osobe Trešnjevka Zagreb i POdružnici Drenovačka
  Volonteri obilaze korisnike doma koje je stručno osoblje prepoznalo kao one koji su u potrebi za palijativnom skrbi. Obilasci se odvijaju određene dane u tjednu po dogovoru. Najčešće volonteri obilaze korisnike u parovima, a ponekad i individualno.

 Najvažniji ”zadatak” volontera u palijativnoj skrbi je prisutnost u kojoj je orijentiran na oboljelog

Volonter svojom prisutnošću oboljelom  pruža osjećaj da nije sam i da je važan za svoju obitelj ali i za cijelu zajednicu. Donosi mu ozračje mira, ljubavi i pažnje, pruža podršku u odnosima s članovima obitelji, ali i svim stručnjacima uključenima u skrb.

Volonter pomaže  i obitelji bolesnika na način da, provodeći vrijeme s oboljelim, članovima obitelji oslobađa vrijeme za odmor ili neke druge aktivnosti koje pridonose osjećaju stabilnosti i jačaju njihove kompetencije za skrb.

Najčešće aktivnosti naših volontera

 • prisutnost uz oboljelog u razgovoru ili šutnji
 • čitanje
 • zajedničko gledanje nekog programa, filma ili sl.
 • molitva
 • zajednički odlazak u šetnju
 • odlazak u sitnu nabavku namirnica, u ljekarnu, liječniku
 • i slično…

Volonteri ne obavljaju nikakve zdravstvene postupke niti vrše njegu  bolesnika, rehabilitaciju niti išta slično. U kući pomažu kao dobar susjed te ne preuzimaju održavanje čistoće i higijene prostora. Mogu pripomoći u nekim sitnicama.

Često se dogodi da dolazak i prisutnost volontera više znače članu obitelji nego samom bolesniku.  Posebno je to slučaj kod članova obitelji koji dulje vrijeme  intenzivno skrbe o oboljelom, osamljeni su u tome i iscrpljeni te im je važna podrška druge osobe s kojom mogu podijeliti svoje teškoće, svoju svakodnevicu, koja će ih znati slušati, razumjeti i na taj način biti im podrška.

Educiran volonter je od velike važnosti i profesionalnim suradnicima u skrbi, koordinatoru palijativne skrbi, mobilnim timovima i ostalima,  jer prepoznaje promjene kod bolesnika i obitelji i u suradnji sa stručnjacima u udruzi o tome dalje obavještavamo naše suradnike. Za oboljelog i obitelj to predstavlja sigurnost i kontinuitet u skrbi i da u svemu tome nisu sami.

Volonter utječe i na širu zajednicu povezivanjem i umrežavanjem postojećih institucija, širi stečena iskustva, educira i informira zajednicu o palijativnoj skrbi te jača i širi svijest o važnosti i dobrobiti volontiranja.

Zahvaljujući donacijama volonteri La Verne imaju osiguranu redovitu edukaciju i kontinuiranu supervizijsku podršku te im je na raspolaganju više stručnih osoba kako bi im bili podrška te kako bi podrška za naše korisnike bila što cjelovitija i kvalitetnija.

DA NITI JEDAN ČOVJEK NE UMRE OSAMLJEN,
VEĆ U OZRAČJU LJUBAVI, MIRA I PAŽNJE

 

 

Pratite nas!
Top
Doniraj